SUA şi-au rechemat ambasadorul de la Kiev

06_Marie Yovanovitch_Isabella Zaratsyan_StateDept

Statele Unite ale Americii şi-au rechemat ambasadorul din Ucraina, Marie Yovanovitch, cu puţin timp înainte de încheierea mandatului – potrivit agenţiei Ukrinform. Departamentul de Stat a explicat că rechemarea diplomatului „a fost planificată anterior”, iar data plecării din Ucraina este în concordanță cu transferul de putere de la Kiev, în urma alegerilor prezidențiale, scrie Rador.

Astfel, pe 20 mai, Marie Yovanovitch se va întoarce la Washington. „Ambasadoarea Yovanovitch își încheie mandatul diplomatic de trei ani la Kiev în 2019, așa cum a fost planificat” – se arată într-o precizare făcută de Departamentul de Stat.

În acest context, agenţia RBC aminteşte că, în urmă cu două luni, procurorul general Iurii Luţenko, a declarat pentru ziarul The Hill că, în timpul primei sale întâlniri cu ambasadoarea SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, a primit din partea acesteia o listă de persoane „care nu trebuie să fie vizate de anchete”.

„Din păcate, la prima întâlnire cu ambasadorul SUA la Kiev, Yovanovitch mi-a dat o listă de persoane pe care nu ar trebui să le aducem în fața justiției” – a afirmat atunci procurorul general al Ucrainei, calificând această poziţie a diplomatului drept inacceptabilă. Departamentul de Stat, însă, a calificat afirmaţiile procurorului general ucrainean drept o „născocire”.

Lasă un răspuns