SUA susţin că Ucraina trebuie să permită accesul observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale

7e54b2d68f3497fd149fe80cf93ad546

Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, consideră că autorităţile ar trebui să permită accesul observatorilor ruşi la alegerile prezidențiale, programate pentru 31 martie 2019. În caz contrar, potrivit diplomatului american, legalitatea alegerilor ar putea fi pusă la îndoială.

„Ucraina are nevoie de observatori ai OSCE, pentru a dovedi respectarea standardelor democratice. În caz contrar, alegerile pot fi puse sub semnul întrebării. Ar fi rezonabil ca la alegeri să participe observatori ruși din cadrul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO)” – a scris Volker pe Twitter, informează korrespondent.net citat de Rador.

Aceste precizări ale reprezentantului american survin în contextul în care șeful statului Petro Poroşenko, a declarat recent că va cere Serviciului de Frontieră al Ucrainei să nu permită accesul observatorilor ruși pentru a monitoriza alegerile prezidenţiale.

Potrivit lui Poroşenko, aceasta este modalitatea prin care Ucraina poate împiedica prezenţa fizică a rușilor în Ucraina în calitate de observatori din partea unor organizații internaționale.

„În calitate de președinte al Ucrainei şi de comandant suprem, vor ordona Serviciului de Frontieră să nu permită accesul observatorilor ruși. Vă garantez că ordinul comandantului suprem va fi executat” – a afirmat Poroșenko, într-o emisiune televizată.

Lasă un răspuns