Sub steaua lui Pinzel

Screenshot_2

Până în 1991 numele lui Ioan Gheorghi Pinzel era tabu în Ucraina. În anii de independență numele și creația lui au fost scoase din anonimat. Iubitorii de frumos ucraineni, dar și lumea întreagă îl redescoperă pe acest talentat sculptor. Se presupune că Ioan Pinzel sa născut în anul 1707 și a decedat în 1761 sau 1762 la Buceaci, localitate din Galiția. Date biografice despre el aproape că lipsesc.

Creaţia lui Ioan Gheorghi Pinzel redescoperită în perioada de independență a Ucrainei a parcurs o cale istorică spre cel mai renumit muzeu de artă din lume – Luvru – din Paris.Ea a fost expusă acolo în perioada 21 noiembrie 2012 – până în februarie 2013.Într-adevăr, a fost un eveniment istoric – pentru prima dată arta din Ucraina a fost prezentată la un nivel atât de înalt.

La Luvru au fost expuse 28 de sculpturi ale lui „Michelangelo ucrainean”, așa l-a numit pe Pinzel Boris Voznițki, cel care în perioada ateismului a reușit să adune și să salveze o parte din sculpturile maestrului galițian.

Activitatea de popularizare a creației lui Ioan Pinzel continuă.În luna septembrie a anului curent, în cadrul Forumului editorilor de la Lviv, a fost lansată acțiunea de cultură și artă „Sub steaua lui Pinzel”, orientată la păstrarea și popularizarea patrimoniului artistic al genialului sculptor ucrainean din secolul al XVIII-lea, reprezentantului barocului târziu și rococo, fondatorului Școlii sculptorilor din Lviv. După cum a menționat reprezentantul Administrației Regionale de Stat Lviv, Myroslava Turkalo, acest proiect constituie un pas important pe calea popularizării patrimoniului lui Pinzel. La realizarea lui sunt antrenați tineri, cunoscuți oameni de artă.

De la Lviv proiectul „Sub steaua lui Pinzel” este popularizat în mai multe regiuni ale Ucrainei. În cadrul lui este prezentată ediția a doua a albumului „Taina lui Pinzel” de Vira Stețko, este demonstrat filmul documentar „Taina lui Pinzel – de la Buceaci până la Luvru”, precum și colecția de costume „Pinzel. Lviv. Barocul” a designerului-modelier Ivona Loban. Până la ora actuală au avut loc 60 de asemenea prezentări.Cea de a 60-a s-a desfășurat în Sala Roșie a Universității Cernăuțene.

Atât la organizarea expoziției istorice de la Luvru, la editarea albumurilor de reproducții ale creațiilor lui Pinzel, cât și la realizarea proiectului „Sub steaua lui Pinzel” și-a adus contribuția mecenatul Taras Demkura din Ternopil, vicepreședintele Camerei Internaționale de Comerț ICC-Ukraine pentru dezvoltarea regională.

– Pinzel cu 250 de ani în urmă a creat ceea ce în prezent ne unește pe toți. Acum cinci ani eu, ca om de afaceri, am decis să particip la asemenea proiecte, pe care le consider drept diplomație culturală ucraineană. În prezent, când tindem să ne integrăm în Europa, nu trebuie să mergem încolo cu mâna întinsă, ca niște cerșetori, ci să demonstrăm că dispunem de un patrimoniu cultural de valoare universală. În baza acestui patrimoniu trebuie să educăm tânăra generație. În decursul celor trei luni, cât a durat expoziția creației lui Pinzel la Luvru, ea a fost vizitată de milioane de oameni de pe planetă. Am fost martorul acestui mare succes al culturii ucrainene, a accentuat mecenatul Taras Demkura.

Cristina Gostiuc

Screenshot_1

Добавить комментарий