Subvențiile — bucuria sau îngrijorarea sătenilor?

Screenshot_1

Nina FLUERAŞ, starostele satului Bălcăuţi, comunitatea teritorială Mămăliga, raionul Noua Suliţă:

— Bălcăuţiul, fiind unul dintre cele mai îndepărtate sate de centrul raional, este, totuşi, gazificat. Aproxim ativ 30 de case nu sunt conectate la reţeaua de gaz. Odată cu majorarea tarifelor la acest combustibil, o bună parte dintre locuitori au dreptul şi se folosesc de subvenţii — circa 300 de familii. în anul curent subvenţiile au început să fie distribuite în octombrie. Cei ce beneficiază de acest ajutor din partea statului sunt mulţumiţi, căci, după calculele făcute, nu plătesc din buzunarul lor pentru consumul a 300- 400 metri cubi de gaz. în comparaţie cu anul trecut, numărul persoanelor care se folosesc de subvenţii a crescut. Au rămas să le primească sătenii, care nu au gaz şi cumpără lemne.

Mihail MALANCĂ, primarul satului Molniţa, raionul Herţa:

— în satele gazificate numărul persoanelor care primesc subvenţii este mai mare, doar combustibilul albastru e cu mult mai scump decât o maşină cu lemne. La Molniţa vreo 470 de familii au dreptul la subvenţii. De fapt, numărul lor se precizează permanent. De la Serviciul social din raion ni se cer mai în fiecare lună precizarea datelor pentru 5-10 persoane, luate la evidenţă pentru subvenţii. Subvenţiile sunt plătite la timp — până la data de 29 a lunii. Aceasta se referă la consumatorii de caz. E o problemă pentru sătenii care se folosesc de combustibilul solid, adică de lemne. Aceştia primesc doar bani la mână pentru ca ei înşişi să-şi cumpere lemne. în orice caz, toţi cei care au dreptul la subvenţii, le primesc neapărat. Sătenii consideră că dacă nu ar fi acest ajutor din partea statului, ar duce-o rău de tot. Preţurile sunt prea mari în comparaţie cu veniturile lor.

Ilie OLAR, primarul satului Ropcea, raionul Storojineţ:

— E un paradox, dar Ropcea, sat prin care trece conducta de gaz de la Storojineţ spre Hliboca, nu este gazificată. A fost ratată şansa în anul 2003, când a fost construită această conductă. Autorităţile locale de atunci nu s-au gândit la ziua de mâine, or, ropcenii merită confortul pe care îl creează reţeaua de gaz. Gospodarilor, pe pământurile cărora a trecut conducta de gaz, li s-au plătit compensaţii mici. Dar avem ceea ce avem. Acum gazul e scump, dar şi lemnele nu sunt ieftine. Circa 500 de familii din Ropcea primesc subvenţii pentru procurarea combustibilului solid şi consumul de energie electrică. O parte din subvenţii au fost plătite în octombrie, alta — în noiembrie. Până la sfârşitul anului statul va achita această plată.

Добавить комментарий