Suceava și Cernăuți pe același meridian spiritual

moldova-bucovina-nedivizata-asa-cum-terebuie-ea-sa-fie-parte-a-moldovei-in-timpul-ocupatiei-imperiului-austriac-reflectata-in-imagini-de-epoca-bucovina-1899-1910-with-photo

S-au împlinit 630 de ani de la prima atestare documentară a orașului Suceava. Cetatea de scaun a lui Ștefan cel Mare este cu câțiva ani mai veche decât Cernăuțiul, fost oraș de vamă. Ca să ajungi de la Suceava la Cernăuți, sau invers, trebuie să treci pe lângă legendarii Codri ai Cosminului, unde slăvitul voievod a obținut una dintre cele mai strălucite victorii.

Suceava și Cernăuțiul au avut același destin istoric, nimerind sub coroana austriacă timp de două secole. Suceava și Cernăuțiul sunt înrudite prin muzica lui Ciprian Porumbescu, prin activitatea literară a mai multor scriitori bucovineni. Pe acest meridian spiritual (deocamdată intersectat de gardul cu sârmă ghimpată) comunică permanent oameni de litere și de cultură din ambele părți ale frontierei, făurind și pe aceste plaiuri, străjuite de fagii înalți și seculari, o Europă a regiunilor – cu cuvântul înaripat și cu cântecul doinit.

Lasă un răspuns