Sute de participanți la Festivalul „Huțulii” din Repedea (FOTO)

69179546_2417300671649620_2067310979544252416_o

În perioada 10 – 11 august 2019, Primăria și Consiliul Local Repedea, împreună cu Căminul Cultural Repedea și Asociația Națională a huțulilor din Ucraina ”Huțulscina”, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Etnografie și Folclor „Huțulii”.

Evenimentul a debutat sâmbătă, cu simpozionul internațional ”Etnografia în ținutul huțulilor”, care s-a desfășurat la Pensiunea Roxana din Valea Vișeului.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un program cultural artistic susținut de grupuri folclorice din Mikulicin (Ucraina) și Colomyia (Ucraina), Valea Vișeului și grupul folcloric ”Zestrea Huțulilor” din Repedea.

Duminică, în cea de a doua zi de festival, la Căminul Cultural Repedea, a avut loc vernisajul expoziției colective de pictură și fotografie intitulată ”Natură și Arhitectură pe Valea Ruscovei”. Apoi, cu mic – cu mare, participanții la festival au format parada portului popular, o explozie de culoare care a evidențiat splendoarea costumului tradițional din zona de graniță cu Ucraina în cele mai fine detalii, de la straie cusute cu migală la podoabe țesute cu măiestrie și purtate cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.

Deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” a avut loc pe terenul de sport ”Lujana”. Festivalul a continuat cu un spectacol folcloric oferit de artistele Agelica Flutur și Maria Mihali, avându-i ca invitați pe Ivan Misinckhuk și grupuri folclorice din Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Lviv și Cercasy.

Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” este cuprins în lista de proiecte prioritare ale Consiliului Județean Maramureș, aprobată prin HCJ 135 din 2019 și a fost finanțat cu suma de 30.000 lei.

Lasă un răspuns