Szijjártó: Maghiarii din Transcarpatia luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei

c21015b3b8fb54662dbc181950d1d150

„Ucraina a declanşat o propagandă mincinoasă împotriva Ungariei”, a declarat ministrul ungar de externe, la o conferinţă de presă susţinută luni, la Budapesta.

„Este o minciună mârşavă faptul că în momentul în care Ungaria îi apară pe maghiarii din Transcarpatia, de fapt, acţionează conform aşteptărilor Rusiei”, a mai precizat Péter Szijjártó, care a adăugat: „Ungaria îi apără pe cei 150 de mii de maghiari din Transcarpatia, dar în acest sens nu avem nevoie de terţe părţi şi de directive”.

Oficialul ungar a subliniat: În timp ce ucrainienii sugerează – în mod mincinos -opiniei publice internaţionale că politica Ungariei privind maghiarii din Transcarpatia este determinată de o terţă parte, maghiarii înrolaţi în Transcarpatia au luptat şi luptă în continuare în partea estică a Ucrainei pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Referitor la evenimentele din ultima perioadă, Péter Szijjártó a menţionat că preşedintele Ucrainei a înainat un proiect de lege Parlamentului care prevede privarea de cetăţenie ucraineană a celor care au obţinut şi cetăţenia Ungariei. Aceasta contravine nu numai valorilor şi practicilor UE, dar încalcă şi dreptul internaţional, a adăugat şeful diplomaţiei ungare, care a precizat: După toate acestea este „un gest mârşav şi inacceptabil” răspândirea pe plan internaţional a faptului că politica Ungariei este influenţată de o terţă parte. În ultima perioadă Ucraina a întreprins mai multe acţiuni de întimidare a maghiarilor din Transcarpatia, a dat frâu liber partidelor şi pornirilor naţionaliste, iar acum îi ameninţă cu noi sancţiuni pe maghiarii din Transcarpatia.

Ungaria a spus clar că îşi va reconsidera atitudinea în privinţa susţinerii aspiraţiilor de integrare europeană ale Ucrainei, numai dacă autorităţile de la Kiev vor garanta că le vor restitui maghiarilor drepturile de care au fost privaţi, iar cele existente nu vor fi încălcate, a subliniat Péter Szijjártó.

Sursa: Rador

Lasă un răspuns