Tăblița înmulțirii, ignorată

radosza-300x400

Experienţa mondială demonstrează că Fondul Monetar Internaţional nu-i chiar atât de darnic: el cere anumite restricţii din partea beneficiarilor săi. În Memorandumul încheiat cu FMI Ucraina s-a angajat să accelereze reformele fiscale de structură, inclusiv pe calea reformării medicinii şi învăţământului cu scopul reducerii sectorului de stat. Cu alte cuvinte, s-a promis să se facă economii pe contul medicinii şi învăţământului. Specialiştii bat alarma: trebuie o dată şi pentru totdeauna să se înceteze cu reformarea unor astfel de domenii strategice ca învăţământul, ştiinţa şi medicina în dependenţă de legislaţia bugetară şi Memorandumul cu FMI. Doar şi fără aceste „reforme” cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii au coborât la unul dintre cele mai joase nivele din lume.

Dar cum pot fi apreciate asemenea exemple ca însuşirea tăbliţei înmulţirii în câţiva ani, excluderea din programul obligatoriu a unor astfel de obiecte ca matematica, fizica, chimia, reducerea încărcăturii în învăţământ şi slăbirea sistemului de apreciere. Aceste „reforme” în învăţământ, potrivit unor experţi, au un singur scop — degradarea treptată a naţiunii şi transformarea Ucrainei într-o colonie de materie primă. Nu trebuie ca în goană după „economii” să fie ruinat fundamentul pe care poate fi făurit un stat prosper. învăţământul, afirmă adevăraţii pedagogi, trebuie să fie complicat, interesant şi folositor, dar nu ieftin, simplificat şi superficial.

Tăbliţa înmulţirii, numită şi „tăbliţa lui Pitagora”, în diferite ţări se învaţă la vârste diferite, dar neapărat în clasele primare. Noua programă şcolară îi scuteşte pe elevii claselor primare să cunoască pe din afară tăbliţa înmulţirii, căci învăţarea ei cere eforturi mai mari. Deci, temele complicate sunt extinse în timp. în concepţia autorilor programelor de învăţământ, acest proces urmează să se desfăşoare „uşor”, fără mari eforturi din partea elevilor.

Pe această temă am stat de vorbă cu doamna Eugenia Facas, directoarea Şcolii medii incomplete nr. 13 din Cernăuţi (suburbia Horecea). Dumneaei cunoaşte foarte bine problemele ciclului primar, deoarece mai mulţi ani la rând a fost învăţătoare de clasele primare:

— În perioada sovietică programa de învăţământ era mai complicată, în prezent cea propusă de Ministerul de învăţământ este mai democratică. Părerea mea e că învăţământul în şcoala de cultură generală trebuie să fie la un nivel mai înalt. Oricum, în pofida simplificărilor, elevii din clasele primare trebuie să cunoască bine tăbliţa înmulţirii, tehnica citirii, căci ele duc la dezvoltarea gândirii logice. Cu toate că sunt calculatoare, la lecţii trebuie folosite tabla şi creta

La şcoala noastră sunt elevi puţini, prin urmare învăţătorul are posibilitate ca la lecţii să lucreze intens cu fiecare elev. Părinţii sunt de acord şi ne susţin în această privinţă.

În timpul sărbătorilor de iarnă, pedagogii noştri au umblat cu colinda pe la gospodarii din suburbie. Am câştigat 6 mii de grivne şi pe banii aceştia am procurat pentru ciclul primar utilaj multimedia. Deci, la lecţii vom putea recurge şi la metode moderne, cu inovaţii.

În genere, situaţia în şcoala noastră s-a îmbunătăţit. în lista viitorilor elevi din clasa întâi figurează deja 22 de copii. Pentru ca şcoala noastră să fie cu perspectivă, trebuie să dispunem de grădiniţă. Problema construcţiei grădiniţei de copii pe teritoriul şcolii a fost abordată mai demult şi ni s-a dat „undă verde”. Anul acesta va fi întocmită documentaţia tehnică, iar până în anul 2020 va fi ridicată şi clădirea grădiniţei.

Exemplele date de doamna Eugenia Facas ne demonstrează cum trebuie să fie grija pentru viitorul şcolii şi pentru instruirea bună a elevilor.

Dacă şcoala ucraineană, în rezultatul reformelor cardinale, nu le va da discipolilor cunoştinţe generale ample, statul făurit de ei va rămâne cu mult în urma marilor puteri.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий