Țările europene cu cea mai curată apă pentru scăldat

368301

Austria, Cipru, Grecia şi Malta au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa, se arată în raportul din 2019 al Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa.

În cele patru ţări, cel puţin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate „excelentă” a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) şi Grecia (97% din toate zonele).

Concluziile sunt bazate pe teste ale calităţii apei efectuate în peste 22.000 zone de plajă, râuri şi lacuri din Europa în 2018 în cele 28 de state membre ale UE, în raport fiind incluse şi 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania şi Elveţia, state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România şi Slovenia au obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2018.

Cele trei ţări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare” a apei sunt: Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6 %), Franţa (54 de zone sau 1,6 %) şi Spania (50 de zone sau 2,2 %).

Potrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, puţin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent” al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat.

Totodată, marea majoritate – 95,4% – din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerinţele minime de calitate prevăzute de normele UE.

Lasă un răspuns