Taxele de studiu la facultate vor fi majorate

shutterstock_116693557-700x466

shutterstock_116693557-700x466Admiterea în învăţământul superior nu va mai fi pentru buzunarul studenţilor. Dacă nu se vor număra printre cei care au prins un loc bugetat după admiterea la universitate, studenţii vor fi nevoiţi să achite taxe foarte mari. Mai precis, părinţii acestora vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru taxele de la universitate. De exemplu, Universitatea “T. Şevcenko” din Kiev a anunţat despre majorarea taxelor cu 10-15 procente. Studenţii care studiază pe bază de contract vor achita 15 şi 35 de mii de grivne anual, în dependenţă de specializare.
Taxele mari determină tot mai mulţi tineri să studieze în străinătate, iar destinaţia preferată este Polonia, Germania, Franţa, Ce­hia, Austria şi Marea Britanie. Calitatea învăţământului european este mai înaltă, nu există corupţie, iar după studii există perspective mari de a-ţi face o carieră bună. La etapa actuală circa 40 de mii de tineri din Ucraina studiază la facultăţi europene, unde achită pe semestru în jur de 300 de euro.
Ani la rând universitățile din Ucraina nu reușesc să prindă un loc onorabil în clasamentul mondial. Compania britanică Qua­cquarelli Symonds a publicat o listă a celor mai bune universități din lume. Aceasta include şi șase universități din Ucraina. Poziţia „cea mai bună” o are Univer­sitatea Naţională „T. Şevcenko” din capitală care se află pe locul 430, Universitatea Naţională „V. Karamzin” din Harkiv – pe locul 490, iar Universitatea politehnică din Kiev – pe locul 600. De restul nici nu mai amintim, pentru că sunt pe locuri şi mai ruşinoase.
Taxele de studiu la facultate variază în țările europene: Anglia, cea mai scumpă studenție
Costul învățământului su­perior pentru studenți variază în mod considerabil în Europa, indică un raport publicat de Comisia Europeană. Cele mai ridicate taxe de școlarizare se în­reg­istrează în Anglia, unde studenții plătesc până la 11.500 euro pentru un an universitar, în timp ce în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Malta, Nor­ve­gia, Regatul Unit și Suedia, în majoritatea cazurilor nu se percep taxe.
Țările nordice se numără printre cele mai generoase, deși Finlanda și Suedia au urmat exemplul Danemarcei, intro­ducând taxe pentru studenții internaționali. Toate țările, cu excepția Islandei și No­rvegiei, percep taxe pentru studenții originari din afara Europei.
Cele mai ridicate taxe sunt percepute în Regatul Unit. Taxele de școlarizare fiind de 7.460 euro, iar cel maxim de 11.190 euro. Studenții din Anglia primesc un împrumut pentru a-și plăti taxele și nu sunt obligați să-l ramburseze până când nu au un loc de muncă relativ bine plătit. Cu toate acestea, în Țara Galilor, costurile suplimentare pentru taxele de școlarizare ale studenților care au domiciliul în Țara Galilor sunt plătite de guvernul galez, inclusiv în cazul în care acești studenți nu studiază pe teritoriul acestei ţări. Pe de altă parte, în Irlanda de Nord, taxele sunt indexate în funcție de rata inflației, acestea situându-se la nivelul de 4.000 de euro într-un an universitar.

Добавить комментарий