Telemedicina în serviciul locuitorilor din localitățile sătești

2 01 2020 С

În a doua zi a noului an 2020, instituțiile sanitare din Comunitatea teritorial unită Mămăliga, raionul Noua Suliță, au primit cadouri deosebite. Rolul bunului și darnicului Moș Crăciun i-a revenit primarului Comunității, Arcadie Șova. Acesta a înmânat celor cinci medici-șefi ai ambulatoriilor echipament telemedical. Iar medicilor-șefi ai ambulatoriilor  din Mămăliga și Podvirne  li s-a înmânat și cheile de la doua autospeciale medicale. Echipamentul performant pentru tratament și diagnosticare a costat 542490 grivne, iar autospecialele – 1006850 grivne. Este vorba de subvențiile alocate din Bugetul de stat pentru dezvoltarea medicinii în localitățile sătești.

Se cere menționat  faptul atitudinii grijulii a conducerii Comunității teritoriale unite Mămăliga față de instituțiile medicale. Modernizarea acestora decurge cu succes. Comunitatea a riscat și și-a asumat răspunderea pentru finanțarea ambulatoriilor de pe teritoriul său. Ele au fost asigurate cu tehnică pentru oficii. Fiecare ambulatoriu a fost dotat cu electrocardiograf performant. La cei șapte medici de familie revine în medie câte 1-1,2 mii de pacienți.

Serviciul de telemedicină este nou, dar foarte necesar în localitățile sătești. Cu ajutorul echipamentelor respective pacienții pot primi on-line consultările de rigoare ale specialiștilor în domeniile înguste ale medicinii. (V.K)

Foto A. Romanțov

 

2 01 2020 С 2

Lasă un răspuns