Tradiția și semnificația Bradului de Anul Nou

20022

O tradiţie importantă asociată sărbătorii Crăciunului şi Anului Nou o reprezintă împodobirea bradului. Se spune despre brad că este un pom al vieţii datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veşnic viu.

Despre obiceiul împodobirii bradului nu se ştie exact de unde a luat naştere. Se bănuieşte că pomul de Revelion ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat şi în tradiţia creştină.

Bradul era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiţi. în timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu globuleţe de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată, lămpi, etc.

Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului să se aşeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc şi duce la îndeplinirea dorinţelor.

Pe lângă brad, creştinii ornează şi aşa numitele coroniţe de Crăciun, agăţate pe uşile de la intrare, ce simbolizează sănătate şi noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veşnicia dragostei care nu piere niciodată.

Se ştie despre Crăciun şi Anul Nou că este o sărbătoare a liniştii sufleteşti, a păcii şi a cadourilor, este o sărbă­ toare plină de lumină, de semnificaţii şi simboluri.

Bradul de Revelion este cel mai îndrăgit obicei al Sărbătorilor de iarnă, datorită simbolurilor care i se asociază, şi anume: dragoste, bucurie, fericire, împlinire, speranţă, viaţă, sănătate, magie.

Добавить комментарий