Transparency International: Ucraina riscă să piardă regimul fără vize cu Uniunea Europeană

transparency-international

Organizația internațională pentru combaterea corupției, Transparency International, a amenințat Ucraina de înghețarea regimului fără vize cu UE și de refuzul acordării ajutorului financiar din partea Fondului Monetar Internațional.

Astfel de măsuri vor urma în cazul în care autoritățile ucrainene nu va restabili legea privind responsabilitatea funcționarilor pentru îmbogățirea ilegală, se menţionează în declarație.

„Funcționarii acuzați de corupție trebuie să fie trași la răspundere, iar statul de drept trebuie să fie restabilit. Dacă o soluție nu va fi găsită, există probabilitatea ca regimul fără vize al ţării cu UE, dar şi asistenţa financiară din partea FMI să fie înghețate, ceea ce va împiedica dezvoltarea economică a țării», subliniază organizația.

Plus la aceasta, potrivit Transparency International, oficialii subminează lupta împotriva corupției, deoarece intenționează să claseze 65 de cazuri anticorupție, dintre care patru sunt legate de demnitari de rang înalt din Ucraina.

„Datorită deciziei instanței ucrainene, oficialii ucraineni îşi vor putea legaliza toate veniturile obţinute în mod ilegal, fără teama de a fi urmăriți penal. În plus, declarațiile de venit ale funcționarilor, în Ucraina, își pierd relevanța datorită abolirii efective a responsabilității pentru îmbogățirea ilegală», a declarat șeful filialei ucrainene Transparency International, Andrei Borovik.

Добавить комментарий