Trei români bucovineni cu numele Nicolae

19 12 2021 NICOLAI 1

Creştinii ortodocşi din Ucraina marchează pe stil vechi praznicul Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni. La 19 decembrie îşi sărbătoresc ziua numelui şi mulţi români bucovineni. Un cuvânt aparte se cere spus despre Nicolae Mintencu din Voloca, Nicolae Bodnariuc din Oprişeni şi Nicolae Costaş din suburbia cernăuţeană Horecea. Sunt reprezentanţi a trei generaţii, dar au îmbrăţişat una şi aceiaşi profesie –  de pedagog. Indiferent de rezultatele pe care le-au obţinut, ei sunt fii fideli ai neamului lor.

Domnul Nicolae Mintencu este deja la odihna binemeritată, dar rămâne, deocamdată, unicul profesor de română din regiune, având titlul onorific de învăţător emerit al Ucrainei. Ca rapsod popular, a devenit laureat a mai multor festivaluri internaţionale de folclor. Mai este şi autorul a câtorva plachete de versuri şi rar care profesor de română are în palmaresul său asemenea realizări. Cuvântul şi cântecul românesc i-au determinat destinul. El, Nicolae Mintencu, este acel care simte şi trăieşte cu toate fibrele inimii sfinţenia cuvântului şi cântecului românesc în Biserica Sfântul Nicolae din localitatea sa natală Voloca, unde în fiecare duminică şi în zi de sărbătoare cântă în corul bisericesc. Minunate şi încântătoare sunt faptele voloceanului Nicolae Mintencu.

Fiind încă tânăr, lui Nicolae Bodnariuc i s-a încredinţat conducerea şcolii din localitatea sa natală Oprişeni. A trăit clipe de neuitat când a fost dată în exploatare noua clădire a şcolii, a fost o minune crearea şi deschiderea Muzeului „Maximilian Hacman”, unicul muzeu sătesc de istorie şi arheologie din Ucraina. Directorul şi profesorul Nicolae Bodnariuc îi poartă pe elevii săi şi pe cărările neumblate sau uitate ale istoriei, antrenându-i în timpul vacanţei de vară la săpături arheologice. O bună parte din ele au fost efectuate sub zidurile cetăţii Hotinului. Iar recent domnul Nicolae Bodnariuc a fost menţionat cu medalia jubiliară „400 de ani de la Bătălia de la Hotin”.

19 12 2021 NICOLAI 2

Un adevărat patriot al neamului său este şi Nicolae Costaş din Horecea. A revenit în şcoala natală ca profesor de română, după absolvirea Universităţii cernăuţene. Atunci, cu ardoare tinerească şi susţinut de alţi buni creştini şi români din suburbie, a obţinut să fie reparată vechea biserică din lemn din cimitirul de pe teritoriul localităţii. Apoi a ridicat acolo şi o cruce simbol întru comemorarea tuturor horecenilor, care au fost deportaţi de regimul totalitar sovietic şi şi-au pierdut viaţa în „siberiile de gheaţă”. Profesorul de română, Nicolae Costaş, este şi dirijorul corului de la Biserica Înălţarea Domnului din suburbie, restituită enoriaşilor spre apusul „erei ateismului”.

19 12 2021 NICOLAI 3

Trei români bucovineni cu numele Nicolae, care depun tot farmecul inimii în faptele minunate pe care le săvârşesc.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий