Trei sferturi de veac consacrate muzicii

18 06 2021 LC IST 1

La 18 iunie 2006, cu 15 ani în urmă,  s-a stins din viață renumitul interpret român de muzică ușoară, Gică Petrescu.

Gică Petrescu s-a născut la 2 aprilie 1915, în București. Mama l-a învățat de mic limba franceză și l-a inițiat în lumea muzicii, dându-i lecții de pian. În casă exista un gramofon la care tatăl asculta uneori muzică ușoară. Gică Petrescu a urmat liceul „Gheorghe Șincai” din București. Având doar 18 ani, Gică Petrescu și-a făcut debutul muzical la un post de radio local. Între anii 1937 și 1939 a cântat împreună cu orchestrele „Radu Ghinda” și „Dinu Șerbănescu” la un cazino din Sinaia.

Ulterior Gică Petrescu începe să înregistreze pe placi de patefon pentru casele de discuri Columbia, Odeon, His Master’s Voice, producători celebri ai acelor vremuri. În anul 1937 îl întâlnește pe marele muzician Dinu Șerbănescu, datorită căruia descoperă că romanța este genul care i se potrivește în totalitate și activează ca solist în celebra Orchestră de Jazz a acestuia. Peste ani, neîntrecutul interpret de romanțe, Gică Petrescu, va scrie: „Am cântat toată viaţa romanţe, ca să-mi lămuresc la capăt de drum ce este romanţa, de unde vine, cine sunt autorii ei. Romanţa nu e doar un gen muzical pitoresc, ci unul de sine stătător, care trăieşte prin sine, independent de viaţa celorlalte genuri muzicale, mai ales când are parte de interpreţi adecvaţi. Confundată un timp cu muzica populară, romanţa noastră, cu intonaţia ei de lăutărie urbană şi cu discreta-i îmbiere la visare, rămâne unul din cele mai vechi subgenuri ale muzicii uşoare româneşti. Romanţa a ajuns în vodeviluri, operete, spectacole de revistă. Avea loc şi pe scenele mari, nu era doar pentru chefuri când vinul o cerea. Genul culminează în versurile lui Mihai Eminescu. Trezeşte suspinuri, îndemnuri, regrete. Imaginea romantică a vieţii  prelungită de ambianţa socială pune în mişcare latura sentimentală. Stoarce multe lacrimi”.

În 1938 Gică Petrescu începe o colaborare cu casa de discuri Electrecord, care va ține mult timp, înregistrând cântece de muzică ușoară, romanțe, cântece populare, dar și cântece de petrecere.

Angajarea, în 1940, la teatrul „Alhambra” a însemnat pentru Gică Petrescu recunoașterea sa ca artist. În 1944 lucrează la teatrul „Maria Tănase”. De-a lungul carierei sale artistice el a înregistrat peste 1.500 de melodii, toate culese într-o impresionantă discografie.

18 06 2021 LC IST 3

În anul 1960 Gică Petrescu apare în emisiunile televiziunii române.  În anii următori susține două turnee importante: unul de două luni la Paris, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan, iar celălalt – în Israel, alături de Florin Piersic și Doina Badea.

18 06 2021 LC IST 2

La vârsta de 91 de ani marele artist al României, Gică Petrescu, a părăsit această lume la data de 18 iunie 2006. A lăsat în urmă o carieră glorioasă de 70 de ani, o incredibilă discografie și milioane de fani care nu îl vor uita niciodată. Celebrul Gică Petrescu a lăsat și un îndemn, o lecție pentru cei care îl vor urma pe scenă: „Muzica m-a deprins de timpuriu să caut în intenţia adâncă a cuvintelor, să dau importanţă cuvenită  fiecărei silabe, ceea ce m-a ajutat mai apoi nu numai să rostesc totul clar şi pe înţelesul tuturor, dar şi să cuget totul cât mai limpede cu putinţă”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий