Trei stele pe cerul limbii noastre

4031609267_128728fef5

La mijloc de făurar Grigore Vieru ar fi împlinit 84 de ani… Cu zece ani în urmă, când întreaga românime îl omagia pe poetul său național – Mihai Eminescu, un accident teribil a curmat viața lui Grigore Vieru, autorul unuia dintre cele mai frumoase poeme consacrate Luceafărului poeziei românești.  În acea zi fatală Vieru se întorcea acasă de la … Eminescu, adică de la festivitățile prilejuite de comemorarea poetului nepereche al  neamului…

Marele poet basarabean, Grigore Vieru, s-a afirmat și ca textier minunat, pe versurile lui au fost compuse  cântece-imnuri cu care a crescut o întreagă generație de patrioți de pe ambele maluri ale Prutului. Neîntrecuți interpreți ai cântecelor pe versurile lui Grigore Vieru au fost Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Acest cuplu legendar și-a găsit moartea tot într-un accident rutier, fiind deplânși de ceruri și întregul popor cu lacrimile limbii române.

Iată o fotografie rară, neoficială, în care este înveșnicită clipa când cei trei mari cântăreți ai limbii române, într-o atmosferă degajată, intonează un cântec pentru suflet. Era o clipă majoră din perioada „podurilor de flori”, la Pererâta, satul de baștină al poetului Grigore Vieru. Cu mulți ani în urmă, fiind copil, Grigore Vieru visa să treacă Prutul. L-a trecut mai târziu, triumfător, cu imnurile limbii române, pe care le-a scris cu iubire filială.

În fața acestor trei chipuri dragi păstrăm un minut de reculegere – tăcem în limba noastră. Numai din ceruri Dumnezeu scapă o lacrimă tot în limba română.

Vasile Carlașciuc

Lasă un răspuns