Trenurile morții… la mijloc de Cireșar

deportati tren

Istoria este o știință, care, de asemenea, operează cu cifre. Este vorba nu numai de datele ce înveșnicesc evenimentele, ca ele să fie analizate din veac în veac. Există și alte cifre ce pretind a fi memorizate din generație în generație – sunt cifrele jertfelor: zeci, sute de mii, milioane, zeci de milioane de vieți omenești nevinovate,  irosite întru atingerea scopurilor meschine, de dominație ale „stăpânilor lumii”. Sunt cifre care nu trebuie uitate pentru evitarea repetării evenimentelor strașnice în destinul furtunos al omenirii.

Pentru neamul românesc din regiunea Cernăuți, formată ca unitate administrativ-teritorială a necuprinsei Uniuni Sovietice în august 1940, asemenea dată neagră este ziua din 13 iunie 1941, data deportărilor în masă. Aceasta a fost data culminantă a „operațiunii de curățire a societății bucovinene de elementele de clasă și sociale ostile”, caracteristică făcută în documentele secrete ale vremii. „Trădătorii de patrie” și membrii familiilor lor au fost ridicați și deportați în siberiile fără de sfârșit în două etape: la 23 mai și 13 iunie 1941. „Operațiunea amplă” a fost examinată amănunțit la ședința din 8 iunie a conducerii de partid și sovietice a regiunii Cernăuți. Doar era prevăzut ca într-o singură zi, la 13 iunie, să fie deportate 2.279 de familii (în total 7.720 de persoane), majoritatea lor fiind din raioanele Sadagura, Cernăuți, Hliboca și Storojineț. În rândurile deportaților erau foarte mulți români.

Trenurile speciale, cu vagoane pentru vite, trenurile morții urmau să-i ducă pe deportați în locuri aspre și foarte îndepărtate: în Republica Autonomă Komi, ținutul Krasnoiarsk și regiunea Kirov. Din acest prim val al deportărilor au supraviețuit foarte puțini bucovineni. Celor, care au murit fără lumânare la căpătâi și au rămas să zacă pentru veci în pământ străin, li s-au întors doar numele peste jumătate de veac, ele fiind incrustate pe plăcile de granit de lângă crucile-simbol, ridicate întru veșnica lor pomenire în localitățile românești din ținutul nostru mioritic.

Trenurile speciale, ce au pornit în miez de Cireșar 1941 din gările bucovinene, au fost trenurile martirilor și țineau calea spre Golgota suferințelor…

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

12 06 2020 LC site deportarea 2

11 06 2020 LC site deportatea 4

Добавить комментарий