Turismul, în pragul unei prăbușiri

438175

Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere de 22% a sosirilor de turişti internaţionali la nivel mondial în primul trimestru al acestui an, iar pe ansamblul acestui an numărul de turişti internaţionali au putea scădea cu 60% până la 80% comparativ cu 2019, a anunţat, joi, Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO).

Comparativ, în luna ianuarie, Organizaţia Mondială a Turismului miza pentru 2020 pe o creştere cuprinsă între 3 şi 4% a numărului de turişti internaţionali, în condiţiile în care anul acesta erau programate o serie de mari evenimente sportive şi culturale precum Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Expo 2020 din Dubai, transmite Digi24.ro.

„Este de departe cea mai gravă criză cu care turismul internaţional s-a confruntat de la începutul publicării datelor statistice în 1950″, subliniază într-un comunicat această agenţie a ONU cu sediul la Madrid.

Deja sosirile de turişti internaţionali au scăzut cu 22% în primul trimestru al anului, în principal din cauza unei prăbuşiri de 57% în luna martie, când multe ţări au început să introducă măsuri de carantină precum şi restricţii de călătorie şi închideri de aeroporturi şi graniţe naţionale.

Potrivit estimărilor UNWTO, sectorul turismului a pierdut 80 de miliarde de dolari numai în primele trei luni ale anului, iar pe întregul an pierderile financiare ar putea să se situeze între 910 miliarde şi 1.200 miliarde de dolari.

«Impactul va fi resimţit cu intensităţi variabile în diferite regiuni ale globului şi la momente care se suprapun, Asia şi Pacific fiind aşteptate să fie primele care îşi vor reveni», susţine UNWTO.

Noile prognoze ale UNWTO sunt bazate pe trei scenarii de ieşire din criză: unul care prevede o redeschidere a frontierelor şi o ridicare a restricţiilor de călătorie la începutul lunii iulie (conform căruia sosirile de turişti vor scădea cu 58%), al doilea la începutul lunii septembrie (caz în care sosirile de turişti vor scădea cu 70%) şi cel de-al treilea conform căruia frontierele vor fi redeschise iar restricţiile de călătorie vor fi ridicate abia la începutul lunii septembrie, caz în care sosirile de turişti internaţionali vor scădea cu 78% comparativ cu 2019.

În conformitate cu aceste scenarii, impactul crizei s-ar putea traduce în pierderea a 850 de milioane până la 1,1 miliarde de turişti internaţionali precum şi prin punerea în pericol a 100 până la 120 de milioane de locuri de muncă directe în sectorul turismului.

Experţii UNWTO se aşteaptă ca cererea internă să îşi revină mai rapid decât cererea externă, iar primele semne de revenire ar urma să apară în trimestrul patru 2020 şi mai ales în primul trimestru al anului 2021.

De asemenea, pe baza experienţei crizelor precedente, călătoriile de loisir, în particular cele efectuate pentru a vizita prieteni sau rude, ar urma să îşi revină mai rapid decât călătoriile în interes de afaceri.

Добавить комментарий