Ucraina a garantat că nu va reduce din drepturile existente ale reprezentanţilor minorităţilor naţionale

UkraineNativeLanguagesCensus2001detailed

Vineri, în timpul şedinţei Consiliului asociaţiei Ucraina-UE de la Bruxelles, Ucraina a garantat că nu va reduce din drepturile existente ale reprezentanţilor minorităţilor naţionale, îndeplinind normele lingvistice ale legii educaţiei. Despre aceasta se menţionează în declaraţia comună, încuviinţată în rezultatul Consiliului asociaţiei.

„Referitor la Legea „Cu privire la învăţământ”, Consiliul asociaţiei a căzut de acord că există necesitatea asigurării menţinerii acelor drepturi, pe care le au persoanele, care aparţin minorităţilor naţionale”, se subliniază în document.

De asemenea, în document se garantează că Ucraina va asigura „nediscriminarea persoanelor, care aparţin minorităţilor, stima faţă de diversitate şi va ţine cont pe deplin de concluziile de expert ale organelor Consiliului Europei (un asemenea organ este Comisia de la Veneţia).

Decizia, adoptată de Consiliul asociaţiei, este obligatorie pentru executare de către ambele părţi. În mod formal, declaraţia respectivă nu este un angajament juridic, însă Ucraina, când a căzut de acord cu ea, şi-a asumat angajamentul politic de a îndeplini aceste norme.

(„Evropeiska pravda”)

Lasă un răspuns