Ucraina a intrat în criza gazelor naturale. Toate instituțiile de învățământ din țară au fost închise

42544117_303

Din cauza  disputei cu Gazprom, în Ucraina  sunt aplicate măsuri de restricționare temporară a consumului de gaze naturale. Instituțiile de învățământ  și-au suspendat activitatea până pe 6 martie.

„Începând cu ziua de astăzi (2 martie n.r.) planul de acțiuni  prevede trecerea de la gazele naturale la păcură pentru companiilor generatoare de energie, ceea ce ne va permite să economisim 15-20 milioane de metri cubi de gaz pe zi“, a declarat ministrul Energiei și Industriei Carbonifere din Ucraina, Igor Nasalyk, în timpul unei reuniuni la Radei Supremă.

Nasalyk a mai  spus că grădinițele, școlile și instituțiile de învățământ superior din Ucraina  își vor suspenda activitatea  până la 6 martie inclusiv, pentru a economisi consumul de gaze. De asemenea, întreprinderile industriale sunt rugate să revizuiască planul de producție pentru a economisi resursele de gaze.

Ministrul a subliniat că problema dezechilibrului de gaze va fi actuală până în 5-6 martie. Reamintim că în ajun, serviciului de presă al companiei  Ukrtransgaz a raportat că Gazpromul  rusesc  de la începutul anului 2018 nu a  asigurat presiunea necesară  în conducta  ce asigură  sistemul de tranzit al gazului prin Ucraina.

La rândul său, șeful  Companiei „Naftogaz  Ukrainy”, Andrii Kobolev, a anunțat că Ucraina are un deficit zilnic de gaze naturale de aproximativ  10 milioane de metri cubi din cauza  temperaturilor scăzute și refuzului Gazpromlui de  a livra gaze către Ucraina.

Lasă un răspuns