Ucraina a introdus un embargo pentru orice tip de autovehicul produs în Rusia

2f2b64b9-ca03-400e-9028-1fba6e5e0d60

Miercuri, 26 iunie 2019, Cabinetul de miniștri din Ucraina a făcut modificări în lista bunurilor interzise pentru import prin teritoriul vamal al Ucrainei, țara de origine a cărora este Federaţia Rusă.

Embargoul a „lovit” acum autovehiculele rusești, inclusiv autoturisme, autobuze, camioane, tractoare, vehicule speciale (macarale, mașini de pompieri și de curățare, mixere de beton, etc.) și motociclete.

Rezoluția 535, care este disponibilă pe site-ul Guvernului, a fost publicată încă în luna mai, iar interdicția cu noile modificări va intra în vigoare de la 1 iulie 2019. Interesant este că mai devreme nu era vorba despre o interdicție totală asupra importurilor de automobile rusești, autobuze și piese de schimb pentru acestea, dar despre introducerea unor taxe speciale pentru aceste bunuri din Rusia (5% de la 1 august).

Cu toate acestea, acum „ceva a mers prost” și cabinetul, la inițiativa a trei parlamentari, a adăugat încă produsele industriei auto ruseşti în această „listă neagră”.

„Decizia a fost luată cu scopul de a lua măsuri împotriva acțiunilor discriminatorii și neprietenoase împotriva Ucrainei, utilizate de către statul agresor, precum și luând în considerare apelurile asociațiilor, societăţilor pe acţiuni, întreprinderilor dintr-o serie de industrii”, se menționează în declaraţia Guvernului.

Amintim că, în plus față de autovehiculele produse de brandurile originale ruseşti (Lada, GAZ, UAZ), pe piața ucraineană pentru o lungă perioadă de timp se vindeau şi produsele altor companii, dar care erau fabricate la uzine localizate în Federaţia Rusă, de exemplu Volkswagen Polo și Hyundai Accent. Pe de altă parte, un model ca Renault Logan și unele crossovere Nissan sunt actualmente importate direct din Europa. Înainte de evenimentele din 2014, a existat de asemenea o perioadă în care Logan-uri ruseşti și sedanuri Nissan Sentra, produse în Izhevsk, erau de asemenea vândute în centrele auto ucrainene.

Cu toate acestea, în ultimii ani, cererea pentru mașinile de producţie rusească rămase încă în stocurile showroom-urilor ucrainene a scăzut drastic. De exemplu, în primele șase luni ale lui 2019, nici un brand rusesc, inclusiv Lada, niciodată nu a ajuns în TOP 20 printre cele care formează piaţa de maşini noi din Ucraina. Mai mult, cota totală de piață a automobilelor noi importate din Rusia nu a depășit 5% în ultimii doi ani (mai exact 3.7 – 5.1% între 2017-2019).

În mod formal, în Ucraina autovehiculele de producţie rusească erau reprezentate de: Lada (toată gama de modele), GAZ (toată gama de modele), UAZ (toată gama de modele), camioanele KAMAZ şi autobuze PAZ, precum și modele individuale Hyundai (Creta și Accent), Volkswagen Polo, KIA Rio și Chevrolet Niva.

Lasă un răspuns