Ucraina a prelungit statutul special al regiunilor Doneţk şi Lugansk până la finalul anului 2020

bac4fdc8745f7b156b6597ec8a655476-1024x576

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat legea care prelungeşte statutul special al regiunilor Doneţk şi Lugansk până la finalul anului 2020.

Reamintim că legea a fost votată de Parlament pe 12 decembrie. Iniţiatorii proiectului au susţinut că extinderea statutului special al regiunilor este necesară deoarece „adoptarea sa semnifică angajamentul pentru rezolvarea în mod paşnic a problemei din Donbas”.

Legea privind acordarea unui statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk a intrat în vigoare pentru prima dată în octombrie 2014 şi aplicarea sa a fost prelungită în repetate rânduri de către parlamentari. Legea urma să expire pe 31 decembrie 2019.

Documentul stipulează că prevederile privind statutul special vor intra de facto în vigoare după organizarea de alegeri în Donbas şi după retragerea trupelor din regiune. Potrivit Acordurilor de la Minsk privind detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, autoritățile ucrainene vor trebui să realizeze o reformă constituţională, prin care statutul special al celor două regiuni să fie înscrisă în Constituţie.

Lasă un răspuns