Ucraina: Ambasadorii Poloniei și Israelului, îngrijorați de comemorarea liderilor mișcării naționaliste OUN/UPA

1577897437-6073

Ambasadorul Republicii Polone Bartosz Tzihocki și ambasadorul Statului Israel Joel Lyon și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu comemorarea în Ucraina a liderilor mișcării naționaliste OUN/UPA. O declarație comună a celor doi diplomați a fost publicată pe pagina de Facebook al Ambasadei Poloniei la Kiev, transmite agenția UNIAN, preluat de Libertatea Cuvântului.

 „Cu mare îngrijorare și tristețe am observat că reprezentanții autorităților de stat de diferite nivele ale Ucrainei, inclusiv Consiliul Regional Lviv și Administrația de Stat a orașului Kiev, preferă să celebreze în continuare acele evenimente istorice și figurile sale, care ar trebui condamnate o dată pentru totdeauna”, se spune în declarație.

„Păstrăm memoria fraților și surorile noastre uciși pe teritoriile ocupate al Poloniei în 1939-1945, care în prezent fac parte din Ucraina… Noi, ambasadorii Poloniei și Israelului, credem că omagierea acelor oameni care au propagat activ epurarea etnică, reprezintă o insultă…”, se mai arată în comunicat.

În declarație se precizează că pe 24 decembrie 2019 Consiliul Regional Lviv a adoptat o rezoluție care vizează alocarea de fonduri pentru omagierea memoriei „colaboratorului nazist” Andrei Melnyk, precum și a „scriitorului xenofob, antisemit și antipolonez” Ivan Lypa și al fiul său Iurii Lypa, creatorul „teoriei rasiste a rasei ucrainene”.

În plus, ambasadorii au declarat că în data de 1 ianuarie curent, Administrația de Stat a orașului Kiev a afișat pe clădirea sa un banner mare cu portretul lui Stepan Bandera.

Reamintim că la 1 ianuarie sute de persoane au luat parte la marșul anual organizat la Kiev de partidul de dreapta Svoboda, pentru a marca ziua de naștere a lui Stepan Bandera, lider naționalist ucrainean controversat, văzut de mulți în Ucraina ca luptător pentru libertate. În Rusia și Polonia însă, e considerat un criminal de război care a colaborat cu naziștii. (S.B)

Lasă un răspuns