Ucraina anchetează penal peste 100 de mercenari străini, printre care 26 sunt cetățeni ai R. Moldova

unnamed_71268000

Procuratura Generală din Ucraina a pornit procese penale cu privire la participarea a peste 100 de cetățeni străini alături de formațiunile armate ilegale ale Rusiei la conflictul armat din Donbas, printre acești străini, 26 sunt din Republica Moldova.

Procurorul general adjunct al Ucrainei, Gunduz Mammadov, a declarat acest lucru în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Geografia țărilor de origine a mercenarilor este foarte vastă și cuprinde mai mult de 30 de state, inclusiv Franța. Republica Cehă și chiar Chile. Cei mai mulți mercenari vin din Spania și Serbia — câte 27 de persoane, R. Moldova — 26 de persoane, Franța — 20. Potrivit informației disponibile, din 2014 până în prezent mercenarii străini au făcut parte din diferite unități ale formațiunilor ilegale controlate de țara agresoare. Unul dintre batalioanele din care fac parte mercenarii este, batalionul Fantomă, care se distinge prin cruzime deosebită”, a spus Gunduz Mammadov, potrivit Deschide.md.

El a precizat că nu poate oferi numele mercenarilor, deoarece „în acest stadiu al anchetei, acest lucru poate afecta negativ dosarul”.

,,În același timp, unele dintre aceste persoane au apărut deja în vizorul presei. De exemplu, mass-media a scris deja despre organizația ultra-dreaptă „Unitatea continentală” care organiza implicarea „voluntarilor” francezi la luptele din Donbas de partea grupurilor ilegale ale Federației Ruse. Unul dintre fondatorii acestei organizații, Viktor Lentă, oferă adesea interviuri, vorbind despre participarea să directă la conflictul armat pe teritoriul Ucrainei. Știm (și aceste fapte se află în proces penal) că pe teritoriul Federației Ruse au fost create centre speciale de instruire, unde se petrece recrutarea, finanțarea, sprijinul material, instruirea mercenarilor cu scopul antrenării lor în conflictul armat de pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina», a adăugat Gunduz Mammadov.

Acesta a mai spus că grupurile ilegale de mercenari urmăresc numai beneficii materiale.

„Mercenarii participă la acțiuni armate exclusiv pentru recompense materiale. Înarmați și c echipament militar, ei intră liber pe teritoriul Ucrainei unde participă la conflictul armat”, a spus Mammadov.

„Ceea ce ține de abordarea Procuraturii Generale, noi am început să acționăm mai intens, deoarece considerăm că nimeni, indiferent de cetățenie sau țara de origine, nu are dreptul că scape de responsabilitate pentru crimele comise în timpul conflictului armat din Ucraina. Prin urmare, munca noastră de acum este îndreptată spre următorii vectori: investigație națională, inițierea investigațiilor în statul unde își are cetățenia cel mercenar (în cazul în care este primit refuz pentru extrădare), oferirea unei asistențe suplimentare organelor de anchetă din străinătate. În acest context, avem o colaborare eficientă cu Republica Cehă. În Ucraina au fost înregistrate procese penale împotriva a 16 cetățeni ai acestui stat”, a conchis procurorul general adjunct al Ucrainei.

Добавить комментарий