Ucraina anulează acordul privind exporturile de produse militare cu Rusia

1581508

Guvernul a decis să anuleze acordul interguvernamental cu Rusia privind exporturile de produse militare către alte state. Înţelegerea dintre Federația Rusă şi Ucraina prevedea cooperarea militară şi tehnică şi interzicea vânzarea sau transferul de armament şi echipamente militare către o terţă parte, inclusiv persoane fizice străine, persoane juridice sau organizaţii internaţionale, fără acordul prealabil al proprietarului iniţial al produselor.

Acordul a fost semnat la 24 martie 2004 şi funcţiona în paralel cu un parteneriat dintre cele două guverne care datează din 1993 şi în care se menţiona că părţile se angajează să menţină şi să dezvolte legături de cooperare pentru fabricarea de produse militare, să realizeze livrările reciproce şi să ofere servicii militare.

În 2014, Ucraina a suspendat transporturile de mărfuri militare către Rusia, iar preşedintele Petre Poroşenko a interzis în totalitate cooperarea cu Rusia în sectorul apărării.

La 27 august 2014, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a cerut guvernului să ia măsuri pentru a reduce exportul de produse militare şi conexe în Rusia, cu excepţia echipamentelor utilizate pentru cercetare şi explorare spaţială, ca parte a proiectelor spaţiale internaţionale.

Добавить комментарий