Ucraina: Crescătorii de păsări ar putea fi următorii care profită de pe urma deficitului de carne din China

Avicultorii-despre-exportul-de-carne-de-pasare-si-oua-in-UE-Cum-putem-sa-fim-noi-competitivi-55482-1553249926-752x440

Oficialii guvernamentali ucraineni negociază cu omologii lor chinezi în legătură cu debutul exporturilor de carne de pasăre spre China, a dezvăluit luni adjunctul ministrului Economiei, Taras Kachka, care s-a declarat optimist că se va ajunge la un acord până la finalul anului.

„Mai există unele obstacole legale şi birocratice dar planul este acela de a semna un protocol şi a organiza inspecţiile”, a spus Taras Kachka.

La rândul său, cel mai mare producător de carne de pasăre din Ucraina speră şi el că vor începe în curând importurile din China. Oficialii au vizitat deja facilităţile companiei Mironovskiy Hliboproduct SE, susţine directorul general Yuriy Kosyuk. „Chinezii au un deficit de aprovizionare. Vor începe să consume din ce în ce mai multă carne de pui”, a apreciat Kosyuk.

Autorităţile de la Beijing au decis să deschidă piaţa pentru noi furnizori de carne, după ce fermele de porci din China au fost devastate de pesta porcină africană. Analiştii de la banca Rabobank estimează că în ultimul an China a pierdut aproape jumătate din efectivele de porci. Această criză ar urma să ducă la creşterea cererii pentru alte tipuri de carne, în condiţiile în care preţul la carnea de porc a crescut exploziv şi ar putea semnala o modificare pe termen lung în termeni de consum.

Potrivit estimărilor Guvernului american, exporturile de carne de pasăre ale Ucrainei s-au dublat începând din 2015 şi în acest an sunt prognozate să ajungă la aproximativ 350.000 de tone. Deşi este vorba de o cifră mult mai mică decât cele trei milioane de tone de carne de pasăre exportate de SUA şi Brazilia, Ucraina se situează totuşi pe locul şapte la nivel mondial.

China a autorizat deja câţiva producători ucraineni să înceapă exporturile de carne de vită. De asemenea, recent, Rusia a început să exporte carne de pui spre China, pentru prima dată după căderea URSS. În paralel, livrările de carne de porc din Uniunea Europeană spre China au crescut semnificativ şi mai mulţi producători brazilieni de carne de pasăre au obţinut şi ei aprobările necesare pentru a putea demara exporturile spre China.

În ceea ce priveşte firma Mironovskiy Hliboproduct SE, aceasta a produs aproximativ 617.000 tone de carne de pasăre în 2018 iar Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu şi Africa sunt principalele pieţe de export. În prezent, Asia nu este o preocupare majoră pentru această companie din cauza distanţei, a spus directorul general Yuriy Kosyuk. «Astăzi au deficit, mâine vor fi autosuficienţi. Nu ne vom concentra prea mult din oferta noastră pe o singură piaţă» a mai spus Kosyuk. Potrivit acestuia, în acest an compania a deschis o subsidiară în Slovenia, şi este interesată să cumpere mai mulţi producători sau procesatori din Europa şi Orientul Mijlociu.

Добавить комментарий