Ucraina: Critici dure la adresa premierului ungar Victor Orban

critica

 

Declarațiile premierului ungar, Victor Orban, despre perspectivele europene și euro-atlantice ale Ucrainei sunt revoltătoare, notează pa pagina de Facebook,  Ivanna Klympuș -Țynțadze, vice prim-ministru pentru Integrarea Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei, citată de Evropeiska Pravda. Reamintim că Victor Orban, aflat într-o vizită în România la  28 iulie, și-a exprimat îndoielile cu privire la șansele Ucrainei de a deveni  membră  a UE și  NATO. Potrivit lui, dorința Rusiei de a restabili vechea ordine va sta în calea realizării acestor obiective.

„Previziunile sale  referitoare la un nou sistem de politică mondială  afectează  atât Ucraina, NATO și UE, cât și Ungaria.  Sunt de acord cu el că Rusia se consideră  în pericol atâta timp cât în jurul ei nu există  zone de conflict. Cândva Kremlinul poate alege țara lui ca zonă de ciocnire a intereselor, așa cum s-a întâmplat în trecutul nu prea îndepărtat”.

Potrivit oficialului ucrainean, Orban a uitat că Ungaria a fost  sprijinită de țările democratice în aspirațiile de aderare la UE și NATO.

„După zeci de ani de ocupație, Ungaria a parcurs calea pe noi o parcurgem acum. Dar cineva cu încăpățânare nu vrea să vadă acest lucru, încercând să reducă la „ zero” eforturile reformatoare ale unei țări care luptă pentru libertate”, spune Țynțadze.

Reamintim că Ungaria blochează desfășurarea reuniuni  Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial. Autoritățile maghiare explică că în acest fel fac presiuni asupra Ucrainei, solicitând revizuirea normei lingvistice a legii Educației. Budapesta este convinsă că legea în cauză limitează în mod semnificativ drepturile minorităților naționale de utilizare a limbii lor materne.

Добавить комментарий