Ucraina este gata să transporte gaz din Europa în R.Moldova

11-2

Ucraina este gata să transporte gaz din Europa în Republica Moldova. Compania Naftogaz poartă discuții în acest sens cu autoritățile de la Chișinău. În acest mod, Moldova se va putea proteja de „comportamentul motivat politic al Gazprom-ului”. Despre aceasta a scris pe pagina de pe Facebook șeful administrației companiei Naftogaz din Ucraina, Andrei Kobolev.

Kobolev a menționat că importurile de gaz din Europa înseamnă pentru Moldova prețuri avantajoase și liberă alegere a furnizorului.

„Utilizarea depozitelor de gaz ucrainene garantează securitatea energetică a vecinilor noștri, o protejează de comportamentul imprevizibil și motivat politic al Gazprom-ului. Pentru Ucraina aceasta, de asemenea, este o perspectivă interesantă. Cooperarea cu Moldova va permite suplinirea depozitelor și va spori capacitatea sistemului de transport al gazului din Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui, este vorba despre cooperare, de la care va avea de câștigat în egală măsură ambele părți, ceea ce înseamnă că există șanse mari ca să se ajungă la un acord asupra tuturor chestiunilor în viitorul apropiat.

În prezent Republica Moldova este asigurată cu gaz natural de concernul rus Gazprom. În anul 2018, Gazprom a livrat Moldovei gaze în volum total de 2,9 miliarde metri cubi, cu 8,4% mai mult decât în anul 2017 (2,7 miliarde metri cubi).

Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Moldovei și tranzitul gazelor pe teritoriul țării vecine, semnate de Gazprom și Moldovagaz sunt valabile până la sfârșitul anului 2019.

Lasă un răspuns