Ucraina i-a livrat Moldovei gaze naturale pe datorie

27 10 2021 ФОТО 7

Pentru echilibrarea rețelei de transportare a gazelor, Ucraina i-a livrat Moldovei gaze naturale pe datorie.  Republica se poate folosi de aceste resurse până la data de 31 octombrie, a comunicat RBK-Ucraina cu referire la publicația de pe Facebook a SRL „Moldovatransgaz”.  După cum se menționează în comunicat, România, la rândul ei, i-a acordat Moldovei o susținere esențială în deservirea sistemului de transmitere a gazelor naturale. Compania a declarat că datoria va fi restituită, când în Republica Moldova va fi cantitatea necesară de gaze pentru asigurarea transmiterii fără întrerupere și volumele necesare pentru consumul intern. „Compania SRL „Moldovatransgaz” este profund recunoscătoare pentru participare, generozitate și susținere din partea Ucrainei și României”, se subliniază în comunicat.

După cum se știe, Moldova a solicitat ajutorul Ucrainei în ce privește livrările de gaze naturale. Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danylov, a declarat că Moldovei i se va da gaze nu pe bani, ci pe o anumită perioadă cu condiția că Chișinăul le va restitui mai târziu. RBK-Ucraina precizează că primul milion metri cubi de gaze din Ucraina a fost livrat Moldovei până la data de 26 octombrie. În total Moldova i-a cerut Ucrainei 15 milioane metri cubi de gaze naturale.

Compania rusă de stat „Gazprom”, în cadrul negocierilor privind livrările de gaze naturale, i-a propus Moldovei să revadă acordul său cu UE privind crearea zonei de liber schimb și să amâne reformarea pieței energetice pentru a primi din Rusia gaze naturale mai ieftine.  Analiștii presupun că Rusia folosește poziția „Gazprom”-ului, ca unic furnizor de gaze către Moldova, cu scopul de a exercita presiune asupra guvernului de la Chișinău, care a promis să iasă de pe orbita Moscovei și să înainteze spre Occident, scrie „Financial Times”, citat de publicația ucraineană „Evropeiska pravda”.

„Libertatea Cuvântului” –  www.lyberti.com

 

Добавить комментарий