Ucraina: Înalta Curte Anticorupție își începe activitatea în septembrie

a2482a865c817ad660c19f54b0a821a9

Înalta Curte Anticorupţie ucraineană, a cărei înfiinţare a fost cerută de mai mulţi ani de ţările occidentale şi de militanţii ucraineni, îşi va începe activitatea la 5 septembrie.

Această dată a fost decisă marţi în cadrul unei prime reuniuni a judecătorilor săi care, de asemenea, au ales-o printr-un vot secret pe preşedinta instituţiei, Olena Tanasevici.

„Începem munca pentru o Curte fundamental nouă pentru Ucraina şi suntem absolut conştienţi de responsabilitatea pusă pe umerii noştri de societatea ucraineană”, a declarat Olena Tanasevici, care a activat înainte la un tribunal din Harkiv.

Noua Curte Anticorupţie numără 38 de magistraţi, aleşi în cadrul unei serii de concursuri supervizate de experţi ucraineni şi internaţionali. Aceşti judecători sunt repartizaţi între Curtea primei instanţe, unde vor lucra 27 dintre ei, şi Camera de Apel din care vor face parte ceilalţi 11 magistraţi.

În raportul său pentru anul 2018, publicat în ianuarie, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din cele 180 ale Indicelui său de Percepere a Corupţiei (IPC)

Insuficienţa luptei împotriva corupţiei este considerată un motiv major al înfrângerii electorale a fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat că a pus beţe în roate în formarea acestei noi curţi.

Succesorul lui, actorul de comedie Volodymir Zelensky, a promis între altele o „toleranţă zero” faţă de corupţie.

Добавить комментарий