Ucraina intenţionează să vândă anul viitor cinci mari companii de stat

5d4a925c2abb23da34212a5c30f65557_XL-800x530

Ucraina intenţionează să vândă anul viitor cinci mari companii de stat, prima licitaţie fiind aşteptată în următoarele şase luni, a anunţat marţi şeful Fondului Proprietăţii de Stat, Dmytro Sennychenko.

Până acum, au fost incluse în Fondul Proprietăţii de Stat 20 de mari companii care sunt pregătite pentru vânzare. Alte 5-10 vor fi transferate în următoarele trei luni de la ministerele care le pregătesc pentru a fi scoase la vânzare, a precizat Sennychenko. Acesta se aşteaptă ca anul viitor Ucraina să obţină din privatizări 12 miliarde de grivne, jumătate din sumă urmând să fie generată de vânzarea marilor companii de stat.

În prima fază vor fi privatizate United Mining and Chemical Company, Elekrtovazhmash şi un hotel din centrul Kievului.

Vom vedea privatizări ale marilor companii, cel puţin trei-cinci dintre acestea în 2020. Am început să lucrăm la auditul intern, la schimbarea conducerii şi la publicarea datelor”, a afirmat Sennychenko, adăugând că au fost numite o serie de bănci şi consultanţi în procesul de privatizare.

Fondul va vinde integral companiile printr-un proces de licitaţie. Nu vor exista restricţii privind participarea la licitaţii a investitorilor străini, deşi vor fi excluşi cei cu sediul în Rusia, a informat şeful Fondului Proprietăţii de Stat.

Progresele în vânzarea a peste 3.700 de companii de stat, multe înregistrând pierderi, au fost încetinite după ce în urmă cu aproape doi ani Ucraina a modificat legislaţia privind privatizările.

Eforturile privind privatizările sunt sprijinite de Fondul Monetar Internaţional, care speră că autorităţile vor reduce corupţia, vor majora veniturile statului şi vor atrage noi investitori străini.

Lasă un răspuns