Ucraina nu recunoaşte suveranitatea Israelului în Golan

Screenshot_1

Misterul Afacerilor Externe al Ucrainei a comunicat că în problema recunoașterii suveranității israeliene asupra Înălţimilor Golan țara noastră va respecta Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite și va îndeplini decizia Consiliului de Securitate.

Totodată, ministerul de externe se declara adânc preocupat de escaladarea tensiunilor în Fâşia Gaza, îndemnând guvernul israelian și autoritățile palestiniene să dea dovadă de maximă reţinere.

„Credem într-o soluţie paşnică şi durabilă pentru Orientul Mijlociu. Atacurile lansate pe 25 martie asupra civililor sunt inacceptabile”, se artă în comunicat.

Reamintim că președintele SUA, Donald Trump, a semnat luni o ordonanță executivă prin care a decis recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, chiar în timp ce armata israeliană efectua bombardamente în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric,  a afirmat după decizia preşedintelui american că statutul juridic al Înălţimilor Golan rămâne neschimbat.

Unii experți avertizează că recunoaşterea anexării Înălţimilor Golan ar putea fi un cadou făcut Rusiei în războiul cu Ucraina (Crimeea).

Israelul a cucerit de la Siria o mare parte a Înălţimilor Golan în urma Războiului de Şase Zile din 1967, dar decizia israeliană de anexare a acestui teritoriu sirian nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Teritoriu strategic între cele două ţări, Înălţimile Golan sunt o importantă sursă de apă şi domină Galileea şi Lacul Tiberiada (Marea Galileei) pe partea controlată de Israel.

Lasă un răspuns