Ucraina pe calea de la statutul de candidat la calitatea de membru deplin al UE

11 05 F 5

După cum comunică pe Facebook Consulatul General al României la Cernăuţi, „la data de 10 mai, Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a participat la Conferința științifică ,,Integrarea europeană a Ucrainei – de la statutul de candidat la calitatea de membru deplin”, dedicat sărbătoririi Zilei Europei.

Organizatorii manifestării au fost: Administrația Regională Militară de Stat Cernăuți, Consiliul Regional Cernăuți, Centrul regional de perfecționare a calificării Cernăuți și Institutul de Cercetare a Integrării Europene și Studii Regionale, cu sprijinul Facultății de Drept a Universității Naționale ,,Yurii Fedkovici” din Cernăuți.

11 05 F 4

Cu acest prilej, șeful misiunii a transmis un mesaj în consens cu semnificația Zilei Europei, moment al celebrării valorilor comune și idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

De asemenea, Consulul General a subliniat adoptarea deciziei istorice a Ucraina de a sărbători, începând din acest an, Ziua Europei pe 9 mai, hotărâre care apropie statul și cetățenii săi de o Europă cu valori democratice.

În cadrul dezbaterilor, care a reunit specialiști din țara gazdă, dar și din România, Republica Moldova, Polonia, Georgia, au fost discutate etapele pe care Ucraina trebuie să le parcurgă în direcția aderării la Uniunea Europeană.

Ziua Europei ne găsește în acest an într-un context deosebit de dificil, marcat de războiul de la granițele Uniunii Europene – un atac fără precedent din partea Federației Ruse la valorile democratice europene și universale.  Unitatea și solidaritatea demonstrate de Uniune au reconfirmat valoarea acțiunii comune, precum şi implicarea statelor membre în sprijinul așteptărilor şi nevoilor partenerilor săi din vecinătate, profund afectați de acest conflict”.

11 05 F 6

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий