Ucraina respinge informaţiile că ar fi vândut tehnologie militară Coreei de nord

images-cms-image-000024697

Ucraina a respins luni informaţiile că ar fi furnizat tehnologie de apărare Coreii de Nord, răspunzând unui articol din New York Times citând experţi, potrivit cărora Coreea de Nord ar fi putut achiziţiona motoare de rachete de la Uzina ucraineană Iujmaş, informează Reuters.

Preocupările legate de faptul că Coreea de Nord se apropie de atingerea scopului său de a pune teritoriul continental al Statelor Unite în raza de acţiune a unei arme nucleare au crescut tensiunile globale în ultimele săptămâni. „Ucraina nu a furnizat niciodată motoare de rachete sau orice tehnologie pentru rachete Coreei de Nord“, a declarat secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, într-un comunicat. La rândul ei, Uzina deţinută de stat Iujmaş a afirmat că nu a produs rachete balistice de la independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică în 1991. „În anii independenţei, Iujmaş nu a produs şi nu produce rachete şi sisteme militare de rachete“, precizează compania într-un comunicat publicat pe site-ul său, yuzhmash.com.

Administraţia Donald Trump vrea soluţionarea pe cale paşnică a crizei cu regimul din Coreea de Nord, dar armata americană a pregătit opţiuni militare care vor fi implementate, dacă eforturile diplomatice ori sancţiunile eşuează, avertizează generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme. „Statele Unite doresc soluţionarea pe cale paşnică a crizei“, dar armata americană a pregătit „toate tipurile“ de capabilităţi militare pentru a face faţă eventualelor provocări din partea Coreei de Nord, a precizat generalul Joseph Dunford. După ce preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va reacţiona cu „foc şi furie“ la „ameninţările Coreei de Nord“, regimul Kim Jong-Un a atras atenţia că analizează posibilitatea de a face o demonstraţie de forţă prin lansarea unor rachete în largul Insulei Guam, aparţinând Statelor Unite.

Добавить комментарий