Ucraina se pregătește pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică

11-poroshenko-agerpres-10034771-465x390
Ucraina se pregătește să înceapă procesul de aderare la NATO, în ciuda opoziției Rusiei și a agresiunii Moscovei din estul țării. „Azi s-a sub li niat că trebuie să începem discuțiile despre stabilirea unui Plan de Acțiune (Membership Action Plan) și propunerile noastre….au fost acceptate cu înțelegere”, a spus președintele ucrainean, Petro Poroșenko, într-o conferință de presă, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev.

„Avem un program clar referitor la ce trebuie să facem până în anul 2020, pentru a îndeplini criteriile de aderare”, a adăugat el, conform EUObserver. Potrivit lui Poroșenko, sondajele recente arată că peste 60% dintre ucraineni vor să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg a spus că Rusia nu va putea opri Ucraina să devină membră NATO. „Dacă Ucraina va deveni membru NATO sau nu vor decide ucrainenii și aliații, nimeni altcineva nu are dreptul de a încerca să se opună acestui proces”, a afirmat el. „Ucraina se îndreaptă constant spre îndeplinirea standardelor NATO”, a adăugat oficialul Alianței.

El a remarcat că cele 40 de milioane de euro oferite drept asistență de către NATO ajută Ucraina să cumpere sisteme de supraveghere prin satelit și echipament de apărare cibernetică.

Un birou al NATO la Kiev va consilia Ucraina pe probleme militare și pentru reforma serviciilor de informații. Planul nu garantează integrarea în NATO și nu are o durată fixă, dar Muntenegru – cel mai nou membru al Alianței – a început MAP în 2009 și a intrat în NATO în 2017.

Lasă un răspuns