Ucraina şi-a suspendat participarea la lucrările APCE. Zelenski dezamăgit de votul pro-Rusia

2c0b5097e35dd7d8f8e722b75edda91c

Ucraina a anunțat intenția de a-și suspenda participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) după decizia acesteia de a autoriza revenirea delegației ruse

„Decizia delegației ucrainene: oprirea participării la lucrările APCE cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor delegației ruse”, a afirmat pe Facebook Volodimir Ariev, șeful delegației ucrainene.

Delegația va cere de asemenea ca această chestiune să fie abordată în regim de urgență în Parlamentul ucrainean și ca președintele și ministerul Afacerilor Externe „să stabilească o poziție clară” în privința viitoarei participări a Kievului la instanțele Consiliului Europei, a adăugat Ariev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat la rândul său „dezamăgit” față de decizia de a autoriza revenirea Rusiei, afirmând că a încercat să îi convingă pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele francez Emmanuel Macron să îl susțină.

„Am spus atunci, revenirea Rusiei poate fi posibilă doar după ce Rusia va îndeplini cererile principiale ale AP. Îmi pare rău că partenerii europeni nu ne-au auzit. Mulțumesc delegației ucrainene care a luptat până la final”, scrie Zelenski pe Facebook.

Acesta speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire – revenirea marinarilor ucraineni care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

 

Fără puteri de constrângere, APCE, unul dintre instanțele Consiliului Europei – cu sediul la Strasbourg și independent de Uniunea Europeană – emite recomandări sau cere socoteală guvernelor în privința drepturilor omului și a democrației.

Lasă un răspuns