Ucraina și Belarus, din nou la cuțite sub acuzații grave de spionaj

PavloSHaroyko

Kievul și Minsk-ul sunt din nou în relații încordate, după ce KGB-ul din Belarus a precizat recent că l-a reținut pe jurnalistul ucrainean Pavlo Șaroiko, despre care susține că a creat o rețea de agenți din rândul cetățenilor din Belarus. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al KGB Belarus, Dmitri Pobiarjin, scrie Karadeniz Press.

KGB afirmă că, după arestare, Șaroiko ar fi recunoscut că este ofițer în grad de colonel al serviciului de informații și ca lucrează sub acoperire la televiziunea publica a Ucrainei. El susține ca Șaroiko a creat o rețea de agenți din rândul cetățenilor din Belarus „care în schimbul unor plați în numerar au colectat informații secrete din sfera politico-militara”. Totodata, KGB a anunțat persoana non-grata pe Igor Skvorțov, consilierul Ambasadei Ucrainei de la Minsk, care ar fi coordonatorul GUR în Belarus.

Anterior, Zurab Alasania, președintele Televiziunii Naționale a Ucrainei, a anunțat că în Belarus a fost reținut corespondentul Pavlo Șaroiko sub suspiciunea de spionaj. Tot astăzi s-a aflat că serviciile speciale din Belarus l-au reținut și pe șeful unei întreprinderii de stat din Ucraina, Oleksandr Skiba.

Ambasada Ucrainei în Belarus a trimis o notă de protest ministrului de externe de la Minsk în legătură cu informația despre detenția unui cetățean ucrainean care se afla în țară în scopuri de afaceri. Cu aceasta ocazie, vicepremierul, Veaceslav Kirilenko a spus ca declarațiile Belarusului privind prietenia sunt ipocrite. Potrivit oficialului, „asigurările lui Lukașenko de prietenie cu poporul ucrainean sunt lipsite de valoare, atunci când cetățenii ucraineni dispar în mod regulat în Belarus”.

Lasă un răspuns