Ucraina și Elveția au blocat plățile la Nord Stream

gazprom_nineoclock_768594586_88627300

Gazprom a anunţat luni că un tribunal elveţian a emis un ordin ce prevede blocarea plăţilor de la operatorii gazoductului Nord Stream, ca parte a disputei legale dintre producătorul rus de gaze naturale şi compania Naftogaz-Ucraina, transmite Reuters, citat de economica.net.

Toate plăţile de la Nord Stream AG şi Nord Stream 2 AG vor fi direcţionate spre autorităţile elveţiene, a informat Gazprom.

În februarie, Tribunalul internațional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească companiei ucrainene Naftogaz suma de 2,65 miliarde dolari, după o dispută de durată dintre cele două companii pe tema livrărilor de gaze naturale.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro.

Lasă un răspuns