Ucraina și România au decis să semneze protocolul privind implementarea articolului lingvistic al Legii educației

2_dac42

Părțile, de asemenea, au discutat intensificarea colaborării bilaterale în domeniul dezvoltării învățământului cifric.

Despre aceasta transmite Serviciul de presă al Ministerului Învățământului și Științei al Ucrainei, accentuând că Ucraina și România planifică să semneze protocolul de înțelegere, în care vor fi confirmate pozițiile privind implementarea articolului lingvistic al Legii ucrainene „Cu privire la învățământ”. Se menționează că decizia respectivă a fost convenită în data de 24 mai de către ministrul Învățământului și Științei  al Ucrainei, Lilia Grynevyci, și ministrul  Educației Naționale al României, Valentin Popa.

„Legea „Cu privire la învățământ” include valorile europene în sistemul național de instruire, inclusiv principiile care le vor permite minorităților naționale să învețe în limba maternă. În același timp Legea asigură rolul limbii de stat ca instrument de unitate și integritate socială. Scopul nostru constă în acordarea elevilor ucraineni a posibilităților egale. Legea corectează actuala situație discriminatorie, când copiii ce reprezintă o minoritate națională cunosc la un nivel foarte scăzut limba ucraineană.  Aceasta înseamnă că ei nu au acces la obținerea în continuare a studiilor în Ucraina, nu au acces la locuri de muncă, la principalele servicii sociale în întreaga țară. Ei sunt nevoiți ori să plece peste hotare, ori să rămână în cercul comunității lor”, a specificat Grynevyci.

După cum s-a menționat, părțile au discutat chestiunea intensificării colaborării între ambele țări în domeniul învățământului cifric.

„Pentru noi prezintă un mare interes experiența României în dezvoltarea manualelor electronice. Ați înregistrat un progres considerabil în domeniul dat. Noi abia începem să lucrăm în această direcție. În anul curent pentru prima dată au fost alocate mijloace bănești la nivel de stat – 46 milioane grivne – pentru procurarea e-manualelor și 54,6 milioane grivne pentru crearea platformei naționale de instruire”, a mai spus ministrul ucrainean.

După cum s-a subliniat, la 11 ianuarie Ucraina și România s-au înțeles să lucreze în comun la documentul privind implementarea noii legi a educației din Ucraina.

Добавить комментарий