Ucraina și Rusia au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri după principiul „toți pentru toți”

47658C5A-E7C4-4992-B7BE-28BBD74DBED1_cx0_cy7_cw0_w1597_n_r1_st

Ucraina și Rusia au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri după principiul „toți pentru toți”, până la sfârșitul acestui an. De asemenea, părțile au convenit asupra retragerii parțiale a forțelor de pe linia de contact în regiunea Donbas, pe trei segmente, până în luna martie, anunță un comunicat de presă, după prima întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, desfășurată luni, la Paris, în cadrul așa-numitului format Normandia.

„Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului, înainte de sfârşitul anului 2019. Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată pe 3 martie 2016. Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în Declaraţia comună a Summitului în formatul Normandia desfăşurat luni seară la Palatul Elysée.

„Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului «toţi în schimbul tuturor» (…). Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, se mai arată în declaraţia adoptată.

La discuții au participat cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Întrunirea s-a concentrat asupra aplicării acordului de pace din 2015, mediat de Franța și Germania. Un nou summit în formatul Normandia ar urma să aibă loc peste patru luni.

 

Lasă un răspuns