Ucraina și Rusia au făcut un schimb masiv de prizonieri, primul după 2017, acordul fiind salutat pe Donald Trump și Angela Merkel

medium

Schimbul masiv de prizonieri de astăzi între Ucraina și Rusia s-a încheiat, cele două avioane cu prizonierii eliberați la bord aterizând la Kiev și Moscova, relatează agențiile de știri. Autoritățile ucrainene și rusa nu au anunțat deocamdată lista prizonierilor schimbați. Dar surse din ambele părți sugerează că au fost eliberați toți cei 24 de marinari ucraineni capturați de forțele ruse anul trecut în apropiere de Strâmtoarea Kerci, precum și regizorul ucrainean de film Oleg Sențov, întemnițat în Rusia pentru terorism.

Pe lista celor eliberați de Ucraina s-ar putea afla printre alții Vladimir Țemah, care ar fi condus apărarea anti-aeriană a separatiștilor pro-ruși din Donbas și pe care investigatorii internaționali doreau de mult să-l audieze în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014 deasupra estului separatist al Ucrainei.

În total, schimbul de astăzi ar implica aproximativ 70 de oameni.

Preşedintele american Donald Trump a salutat sâmbătă, pe Twitter, schimbul de prizonieri, văzând în el „poate primul pas uriaş spre pace”, după cinci ani de conflict.

La rândul său, emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat „foarte mulţumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă şi schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia”.

„Sper că aceasta va contribui la o nouă dinamică pentru alte schimburi de prizonieri, o încetare a focului reînnoită şi progrese în punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk”.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept un „semn de speranţă” schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de „punere în aplicare a acordurilor de la Minsk”, transmite AFP.

„Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (…) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă”, a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

„Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă”, a adăugat şefa guvernului german.

630_360_1567855849-575

 

Lasă un răspuns