Ucraina și Ungaria au convenit să negocieze pentru soluționarea litigiului privind Legea Învățământului

Screenshot_1-11

Ministrului maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a vorbit mircuri la o conferință de presă la Kiev despre aspectele asupra cărora părțile au decis să coopereze în viitor.

„I-am cerut ministrului să înceapem să lucrăm împreună la legea lingvistică, care a provocat tensiuni în relațiile noastre. De asemenea, dorim să înființăm un grup de lucru care să fie împuternicit să pună în aplicare legea Învățământului , a spus Peter Szijjarto, potrivit Evropieska pravda.

La rândul său ministrul ucrainean de Exteren, Dmytro Kuleba a confirmat întâlnirea planificată a grupului de lucru pentru educație.

„Am fost de acord ca o reuniune a grupului de lucru pentru educație să aibă  loc în viitorul apropiat. De asemenea va fi organizat și un forum de afaceri online”, a spus Kuleba.

Potrivit lui Szijjarto, dacă aceste consultări vor avea succes, „vom putea elimina mulți factori de incertitudine”. „Dacă vom găsi o soluție la această problemă, relațiile noastre vor continua să se dezvolte”, a spus Szijjarto.

Ministrul maghiar a mai spus că a discutat „pe larg” cu omologul ucrainean legea  cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă stat.

„Cred că legile cu privire la limbă și educație ar trebui examinate împreună. I-am cerut ministrului să organizeze consultări cu minoritățile naționale”, a spus ministrul maghiar de Externe.

„Este vorba de 40 de școli care funcționează în localități cu o populație mai mică de 50.000 de persoane. Este vorba de numărul de ore de limba maghiară. Ni s-a promis că acest lucru va fi rezolvat constructiv”, a menționat Peter Szijjarto.

El a mai specificat că Ungaria intenționează să deschidă un nou punct de control la frontiera cu Ucraina. De asemenea, este gata să acorde un împrumut de 50 de milioane de euro pentru construcția de drumuri în regiunea Transcarpatia.

Reamintim că miercuri, 27 ianuarie, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, efectuază o vizită de lucru în Ucraina unde are programate discuții cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий