Ucraina speră ca în luna iunie va primi statutul de candidat la aderarea la UE

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 01: A man holds a banner during a gathering with President of the European Parliament (EP), Roberta Metsol, EP members and Ukrainians for a demonstration in front of the European Parliament after a special plenary session on the Russian invasion of Ukraine at the EU headquarters in Brussels on March 01, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Ucraina a completat deja chestionarul pentru a obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană și așteaptă ca decizia respectivă să fie luată la ședința Consiliului European din iunie.

Despre aceasta a declarat adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui, Igor Jovkva, citat de Ukrinform. „În iunie va avea loc şedinţa Consiliului European, adică a tuturor liderilor statelor membre, precum și a conducerii UE, iar la această întâlnire ne așteptăm să i se acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE. Aceasta este o etapă importantă care nu poate fi ocolită”, a specificat el. Igor Jovkva a relevat că partea ucraineană a completat deja chestionarul înmânat de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a explicat că acum Consiliul European ar trebui să pregătească o recomandare privind corespunderea Ucrainei criteriilor de aderare de la Copenhaga. Adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui  speră că o astfel de recomandare va fi pozitivă și a adăugat că, după aceea, problema va fi analizată de Consiliul European. El a mai explicat că dacă se va primi o decizie cu privire la statutul de candidat, vor începe negocierile privind aderarea deplină la UE. Igor Jovkva  a subliniat că aceste negocieri ar trebui efectuate rapid, conform unei proceduri scurte. Potrivit lui, Ucraina merită aceasta. „În momentul de faţă nu există niciun stat membru al UE, care ar fi împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Pozițiile țărilor diferă în ceea ce privește durata procedurii pe care trebuie să o parcurgă Ucraina înainte de a deveni membru. Negociem cu țările care nu cred încă într-o procedură de aderare rapidă, majoritatea țărilor sunt înclinate să creadă că Ucraina ar trebui să treacă rapid prin acest proces”, a subliniat adjunctul șefului Oficiului Președintelui.

După cum a comunicat Ukrinform, la 15 aprilie Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că munca de completare a chestionarului  pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la UE este aproape finalizată. La 8 aprilie Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale în Ucraina, i-a transmis lui Zelenski chestionarul corespunzător.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий