Ucraina: Sute de pelerini evrei hasidici, blocați la frontieră (VIDEO)

_114378734_news_20200915_080902_1600146542

Mai multe sute de evrei hasidici dornici să ia parte la un important pelerinaj în Ucraina sunt blocaţi la frontieră şi împiedicaţi să intre în ţară din cauza măsurilor de combatere a coronavirusului.

Zeci de mii de pelerini evrei hasidici călătoresc în fiecare toamnă la Umani pentru a vizita mormântul rabinului Nahman din Braslav (1772-1810), fondatorul unei ramuri a iudaismului ultraortodox, cu ocazia Anului Nou evreiesc.

Anul acesta, doar 3.000 de pelerini sunt totuşi aşteptaţi din cauza măsurilor restrictive puse în aplicare de autorităţile pentru a stopa propagarea coronavirusului.

Celebrările sunt programate în acest an în perioada 18-20 septembrie.

Potrivit autorităţilor, 690 de pelerini sunt blocaţi acum la frontiera dintre Belarus şi Ucraina şi alte câteva sute sunt aşteptaţi, în timp ce serviciul poliţiei de frontieră belarus estimează numărul acestora la 1.500.

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat marţi situaţia cu directorul serviciului de grăniceri Serghei Deineko, care a adăugat că situaţia este „total” sub control.

„Aşteptăm sosirea la Minsk a trei avioane charter, în jur de 600 de străini”, a spus Deineko, potrivit căruia un număr total de 2.200 de persoane urmează să se adune la diferitele posturi de frontieră ale ţării în următoarele zile.

Serviciul poliţiei de frontieră a declarat, la rândul său, că pelerinii „nu renunţă la încercările lor de a intra în Ucraina, chiar şi după ce au primit explicaţii şi sunt pe deplin conştienţi de limitele de intrare pentru străini”.

În august, guvernele ucrainean şi israelian au cerut amândouă evreilor hasidici să nu se deplaseze la Umani, temându-se de o creştere a numărului de infecţii cu virus după acest pelerinaj.

Apoi, la sfârşitul lunii august, autorităţile ucrainene au interzis intrarea străinilor timp de o lună, făcând excepţie doar pentru titularii unui permis de şedere în Ucraina şi membrii delegaţiilor oficiale internaţionale.

Lasă un răspuns