Ucraina trebuie să înveţe de la Europa cum să aprecieze tinerele talente

aylin2

aylin2heaEuropa i-a schimbat tinerei ucrainene, Ailin Gruşovenko, destinul. Fiind violonistă şi cu diplomă de specialist în domeniul relaţiilor internaţionale, ea a plecat la Bruxelles pentru a studia arhitectura şi designul şi şi-a descoperit aptitudinile de pictor. Revenită la Kiev, Ailin s-a consacrat totalmente picturii.
„Cel care s-a aflat peste hotare câtuşi de puţin înţelege că acolo eşti străin, oricâţi bani ai avea. Însă absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din Europa sunt mai bine primiţi şi apreciaţi în Ucraina, recunoaşte Ailin Gruşovenko. Dar, pentru a te realiza în Ucraina nu este obligatoriu să înveţi în Europa. Un cunoscut de-al meu niciodată n-a trecut dincolo de hotarele Ucrainei, dar tablourile lui sunt vândute în 25 de ţări ale lumii. Ca el sunt mai mulţi. Posibil că vorbesc despre lucruri banale, însă ceea ce faci, trebuie s-o faci cu dragoste şi să te gândeşti că o faci pentru tine. Iar admiratori oricând se vor găsi. Fiecare artist plastic îşi are admiratorul său”.
Prin intermediul mijloacelor de comunicare moderne, pictoriţa kieveană Ailin Gruşovenko este căutată de clienţi de peste hotare. Ruşii îi comandă portrete de copii, celor din Singapore le este pe plac interpretarea de către ea a tablourilor lui Mone, chinezii şi cetăţenii din Ara­bia Saudită preţuiesc stricteţea în tablourile pictoriţei, iar o locuitoare a Parisului i-a comandat un tablou cu o moschee. „Oamenilor le place ceea ce le lipseşte. Este imposibil să le prezici pe toate şi chiar uneori ne miră preferinţele clienţilor noştri”, afirmă Ailin Gruşovenko.
„Vorbesc nu numai despre mine. Ţara noastră este plină de talente. Am călătorit mult prin Europa şi pentru oamenii de acolo a fost un şoc că pot să cânt la pian, că pot desena. La ei este primit să se ocupe de un singur lucru. În această privinţă noi ne simţim mai liber decât europenii. Păcat că deseori asemenea calităţi la noi nu sunt apreciate la justa valoare. Însă, în Europa tinerele talente sunt susţinute pe toate căile”, constată pictoriţa Ailin Gru­şo­venko.

Добавить комментарий