Ucraina va investiga oficialii care dețin peste 100.000 dolari în numerar

peter

Autoritățile ucrainene vor investiga politicienii și oficialii care declară active în numerar mai mari de 100.000 de dolari și va impune pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru orice vinovat de delict, scrie EurActiv.com

Anunțul a fost făcut miercuri de către procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko și vine după ce Ucraina a adoptat, duminică, o reformă anticorupție prin care zeci de mii de funcționari, inclusiv președintele și prim-ministrul, sunt obligați să-și declare averea într-o bază de date online.

Cu toate că, în 2014, a venit la putere un guvern sprijinit de Occident care a promis o reformă în ceea ce privește corupția, aceasta nu a fost eliminată din sistem.

Milioanele de dolari cash, ceasurile elvețiene scumpe și mașinile de lux declarate i-au șocat pe mulți locuitori din Ucraina, o țară în care salariul mediu lunar este de puțin peste 200 de dolari.

„Declarația pusă online nu este sfârșitul procesului, ci doar la început”, a spus Luțenko, adăugând că mai mult de jumătate dintre parlamentari au declarat că au în posesie mai mult de 100.000 de dolari în numerar.

Reforma, care este susținută de UE și Fondul Monetar Internațional, s-a confruntat cu ceea ce unii parlamentari și activiști le-au descris a fi încercări repetate de sabotaj.

„Cea mai importantă etapă de verificare a declarații depuse online începe acum”, a afirmat însărcinatul cu afaceri al delegației UE în Ucraina, Thomas Frellesen,  pentru Reuters.

„Organismul de anchetă trebuie să fie în măsură să funcționeze pe deplin independent, liber de orice interferență politică”, a spus el.

Autoritățile vor investiga, de asemenea, și declarațiile fiscale ale celor care au avut peste 100.000 de dolari în bancă sau au declarat cadouri în valoare de peste 10.000 de dolari.

Nici propria familie proprie a procurorului șef nu pare să fie imună la anchetă. Soția sa, ea însăși parlamentar, a declarat că deține 280.000 de dolari și 50.000 euro cash, precum și o sumă mai mică în hrivna, moneda locală.

Sistemul de declarare – a cărui lansare a fost o condiție-cheie pentru împrumuturi suplimentare din partea finanțatorilor de Vest – este proiectat să se desprindă de o cultură care a permis în mod tacit birocraților să adune avere prin mită și clientelism.

„Sincer, dacă poliția avea 5% din ceea ce a fost declarat, vom fi capabili de a obține noi uniforme pentru toată lumea … și toți ofițerii noștri ar lucrează în clădiri foarte moderne”, a declarat Khatia Dekanoidze, șeful forțelor de poliție din Ucraina, lipsite de resurse financiare.

Luni, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că a vorbit cu președintele Petro Poroșenko și l-a felicitat pentru eforturile de combatere a corupției.

Agenția anticorupție NAZK a declarat că va verifica declarațiile, dar cu peste 100.000 de formulare depuse, nu este clar modul în care cât de aprofundat va putea fi procesul.

Lasă un răspuns