Ucrainenii, îndemnaţi să nu ducă flori artificiale la cimitire

0000088741-isskustvennye-cvety-na-kladbise-1280x720

Ministerul Mediului din Ucraina îndeamnă oamenii să nu ducă decoraţiuni artificiale la cimitire în perioada Paștelui, deoarece, an de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului.

„Ne adresăm ca cetățenii să nu cumpere coroane și flori artificiale. Această practică este foarte răspândită în toate regiunile din Ucraina în preajma Sărbătorilor de Paști. Reamintim că, datorită arderii acestor produse din plastic, se elimină o mare cantitate de substanțe cancerigene în atmosferă, se poluează solul, iar în apele subterane pot nimeri coloranţi ce conţin metale grele. În plus, perioada de descompunere a plasticului și a hârtiei impregnate cu parafină, este foarte lungă. Paștele este o sărbătoare a vieții, prin urmare reprezentanții bisericii recomandă să fie aduse flori vii la morminte”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

De menționat că Paștele anul curent va fi sărbătorit pe 28 aprilie pentru ortodocși și cu o săptămână mai devreme, pe 21 aprilie, pentru romano-catolici. Acum doi ani, Paștele catolic și cel ortodox a fost sărbătorit în aceeași zi. În acest an, cu ocazia Paștelui, ne vom bucura de o minivacanță de cinci zile. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Lasă un răspuns