UE a adoptat o rezoluție privind combaterea propagandei ruse

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80

Deputații europeni au adoptat o rezoluție privind combaterea mass-mediei ruse. Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE și combaterea propagandei unor terțe părți” a fost inițiată de eurodeputatul polonez Anna Fotyga.

Documentul susține că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societăţii.

„Propagandei ostilă împotriva UE și statelor sale membre își propune să denatureze adevărul, să trezească îndoieli, să divizeze UE și partenerii săi din America de Nord, să paralizeze procesul de luare a deciziilor, pentru a discredita instituțiile UE, precum și pentru a insufla teamă și nesiguranță în rândul cetățenilor Uniunii Europene”, spune documentul.

Pentru propagandă, „guvernul rus folosește o gamă largă de instrumente, inclusiv canale TV, difuzate în diferite limbi, agenții de pseudoştiri, servicii multimedia, precum și rețelele sociale și troli de internet”.

Documentul susține că UE trebuie să ia măsuri mai active pentru a combate campaniile de dezinformare și propagandă.

Potrivit rezoluţiei Parlamentului European, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenţia de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală „Rossotrudnichestvo”.

Documentul adoptat are caracter consultativ pentru țările membre UE.

Din cei 691 de deputați care au luat parte la vot, 304 au votat în favoarea rezolutiei, 179 – împotriva și 208 s-au abținut.

Sursa: Independent.md

Lasă un răspuns