UE avertizează că noul ajutor financiar pentru Ucraina depinde de implementarea reformelor

index-88

Aprobarea noului program de asistenţă macrofinanciară al Uniunii Europene pentru Ucraina depinde de accelerarea reformelor din ţară, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează site-ul agenţiei UNIAN, citat de Mediafax.

„Este important că UE rămâne alături de Ucraina, iar acest sprijin financiar continuă. Bineînţeles, sprijinul este condiţionat şi de agenda de reforme din Ucraina. Ne vom angaja într-un dialog cu Ucraina pentru a facilita aplicarea reformelor”, a declarat Dombrovskis.

În 2015, UE a oferit Ucrainei un pachet de asistenţă macrofinanciară în valoare de 1,8 miliarde de euro. În cadrul acestui program, Ucraina a primit 1,2 miliarde de euro. Alocarea următoarei tranşe de finanţare a fost suspendată până când Rada Supremă va adopta proiectele de lege necesare pentru eliminarea unor interdicţii de export.

Potrivit Comisiei Europene, începând din 2014, Ucraina a primit 2,61 miliarde de euro: 1,61 de miliarde în perioada 2014-2015 şi 1,2 miliarde de euro în perioada 2015-2017.

La finele anului 2017, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că va organiza „într-un viitor foarte apropiat” referendumuri pe tema aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi la NATO, afirmând că este convins că ucrainenii îşi doresc acest lucru.

Lasă un răspuns