UE trebuie să adopte măsuri în direcţia susţinerii minorităţilor naţionale din Ucraina

Europarlamentarul-FIDESZ-Andrea-Bocskor

Uniunea Europeană trebuie să adopte măsuri pentru stoparea proceselor de limitare a drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina, au declarat joi, la Strasbourg, europarlamentarul FIDESZ Andrea Bocskor şi preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), László Brenzovics, după întâlnirea cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, transmite Agenția Rador.

Potrivit comunicatului remis Agenției de Presă MTI de către László Brezovics, la întâlnire a fost evidenţiat faptul că guvernul de la Kiev ignoră recomandarea Comisiei de la Veneţia referitoare la Articolul 7 din Legea învăţământului din Ucraina şi propunerea privind reformularea mai echilibrată a acestui articol. Mai mult decât atât, autorităţile de la Kiev încă nu au început consultările cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

La rândul său, Andrea Bocskor a arătat că este important ca preşedintele Parlamentului European şi europarlamentarii să cunoască foarte bine procesele negative care au loc în Ucraina şi să adopte o poziţie pentru menţinerea drepturilor obţinute de minorităţile naţionale. „Trebuie să oferim o imagine clară despre încălcarea drepturilor minorităţilor şi despre asimilarea deschisă care au loc în ţară, procese ce sunt lipsite total de o viziune europeană”, a subliniat Andrea Bocskor.

Europarlamentarul şi-a exprimat încrederea că procesele discriminatorii pot fi reversibile cu ajutorul UE şi poate fi încheiat un consens, dacă minorităţile naţionale vor fi tratate de Ucraina ca partenere şi ca resursă, nu ca duşmani.

Europarlamentarul Kinga Gál a precizat că este important ca factorii de decizie ai UE să primească informaţii reale despre măsurile coercitive aplicate în cazul drepturilor minoritarilor naţionale din Ucraina şi despre atrocităţile care au loc împotriva maghiarilor din Transcarpatia. Europarlamentarii PE aşteaptă din partea guvernului ucrainean luarea în considerare, conform promisiunilor, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi respectarea drepturilor obţinute de minorităţi în toate domeniile, a conchis Kinga Gál.

Lasă un răspuns